9/27/2013

Singapore Budget Trip (USS)





Hello hello !!

Assalamualaikum :)

Finally curi masa jap nak cerita pasal benda ni here. Hehehehe



Awal september hari tu saya berjaya gak menjejakkan kaki ke Universal Studio Singapore (USS). Yang paling penting hanya dengan bajet yang cukup-cukup makan.


Bila seorang student yang takde income sok nak bercuti sendiri, bukan ngan family camni lah jadinya.. Budget trip!! Selama ni pergi jalan-jalan anywhere mana nak pernah nak peduli pasal duit. Nak apa-apa mintak jelah mama ayah.


Ni tetiba pulak kena worry pasal duit semua. Wahhh dah rasa macam kakak kakak sangat dah boleh manage sendiri.


Okay tipu. Yang sebenarnya kak mira lah yang buat research segala benda. Saya sebagai adik ikut jelah. Dah trip ni asalnya for her and her friends then she drag me along ntah tak tau kenapa. Mungkin nak bagi senang dia dapat permission dari mama ayah la kot. Hoi ingat senang nak bagi anak dara lepas sampai ke negara orang?? Mestilah banyak soklannya. Yuppp i'm positive she's using me. "Look ma, kakak bawak adik ni, takkan la nak buat benda bukan-bukan pulak kan"  motipp sangat -_____-'




Okay lets stop the mukadimah and start the real story.


We start plan this trip bulan 4 or 5 camtu. Nampak tak keinginan yang teramat sangat nak pergi uss sampai plan berbulan bulan awal. Ktorang saje je the 3 hari 2 malam trip ni on weekdays sebab takut sesak ramai sangat orang kat uss tuh time weekend.



2 September 2013


We took Air Asia flight to JB. Ni lah one of the reasons we planned this trip awal-awal. Ticket flight murah! Memang kena sangat lah dengan ktorang yang tight budget. Ktorang dapat KL - JB return trip just RM58/person. Naik bas ke ktm ke lagi mahal dari tu. That awesome deal kita boleh dapat if and only if kita book ticket awal-awal during the promotion la. Even tetiba la something happen (kita kan takleh nak predict masa depan) takdelah kita terkilan sangat sebab minimal loss.

So dari KL Sentral kami naik bus to LCCT : RM10/person

Sampai je LCCT terus check-in and wait few minutes dengan dada berdebar risau. Maklumlah first time naik domestic flight. Hahahahaha. Tips untuk kurangkan rasa risau gundah-gelana???? Camwhoring la !!











Lepas dah settle down dalam flight, baru nak terbang ke alam mimpi dah ada pengumuman nak landing. Eh eh eh pehal cepat sangat ni. Nak tidur pun tak sempat.







Then sampai je Senai Airport we took Causeway Link bus to JB Sentral. And the best part is the bus is FREE. Yeah since 1st Aug 2013 the Airport Bus service is offered as a collaborative effort between Causeway Link and Air Asia. The service is to facilitate Air Asia’s customer from Malaysia CIQ (1st link) and JB Sentral to Senai International Airport and vice versa. (ayat hebat ni mestilah copypaste form le website)


Hahh asalkan awak penumpang Air Asia boleh je naik bus ni terus g JB Sentral or masuk Singapore terus for FREE. Just go book your seat kat website dia. Then dia akan bagi the e-ticket lepas tu awak tinggal print je lah. Dia dah bagi all the guideline kat website. Just go and check okay darls?? =)


Sampai je JB Sentral dalam pukul 4.30pm terus lah cari makan. Lapar gilaaa weyh. Paling dekat dengan kitorang is City Square kat sebelah ni je lah kan. So we decided pergi makan kat food court City Square.



"Cepat cepat before makan wajib amik gambo untuk stegram" "ehh mia ni amik gambo kita pulak. *pose selagi sempat*"


Food court kat city square ni cantik tau. Kat tingkat atas konon nak buat alaa rooftop kot. Harga ni boleh tahan mahal gak la bagi budget traveller cam kami ni. Harga standard cam food court pavillion. Dia guna sistem kad. Kitaorang top-up RM50 for two and balance RM15++.



ni mia punya bento



ni adik punya chicken chop



lepas makan sambung kemwo lagi hehehehe







Food court dia comel ada banyak gila quotes bout food. Quotes yang atas ni lah yang paling kena dengan kitorang at that time. hehehehe.




Lepas puas explore City Square kitorang pun move to next location - Tune Hotel Danga Bay



*yang tu cerita dalam entry lain pulak la ye.. penat dah mengarang benda ni dari last last week tak publish-publish. 












No comments:

Post a Comment

Copyright © 2017 l a d y ' s , Blogger